fbpx Geschiedenis | De Drom - Centrum van Cultuur
Bijzonder interessante

Geschiedenis

De Drommedaris, of Ketenpoort is gebouwd in 1540 als stadspoort, onderdeel van de stadsmuur die Enkhuizen toen omringde.

Tevens was het een verdedigingstoren die waakte over de havens van de stad en uitzicht had op de toenmalige Zuiderzee. Het gebouw had ongeveer de helft van zijn huidige hoogte.

Blijkbaar vond de bevolking dat het gebouw er uit zag als een “dromedaris” (met één “m”), want de bijnaam stamt al uit deze begintijd. Waar die tweede letter “m” vandaan komt is eigenlijk een mysterie…

Mogelijk is het gebouw vernoemd naar het VOC-schip met gelijke naam dat gebruikt werd door Jan van Riebeeck toen hij Kaap de Goede Hoop “ontdekte” (zie ook: http://www.vocsite.nl/schepen/detail.html?id=11538 enhttp://nl.wikipedia.org/wiki/Kaapkolonie).

De stadsmuur werd afgebroken toen de stad uitgelegd werd (vergroot werd) tot zijn huidige vorm met aarden wallen. Ook de havens werden aanzienlijk vergroot.

De Drommedaris bleef echter het havengebied domineren met zijn kanonnen, samen met andere verdedigingswerken.

blaeukaart

Op het kaartje hierboven, gemaakt door kaartenmaker Blaeu, ziet u de Drom middenboven. De huidige buitenhaven was toen de helft kleiner (ophaalbrug was bij de huidige Brugstraat). De vestingtoren rechtsboven genaamd Engelse toren is afgebroken. Van het verdedigingswerk linksonder (voorzien met kanonnen) genaamd Denenburgh resten nog enkele muren.

Zo’n honderd jaar na de eerste bouw en na de tachtigjarige oorlog tegen de Spanjaarden, is De Drommedaris in 1649 opgehoogd tot zijn huidige hoogte. Het waarom is niet helemaal duidelijk. Naar alle waarschijnlijkheid had het iets te maken met het kunnen inhangen van het inmiddels beroemde carillon.

In latere tijden liep de economie van Enkhuizen enorm terug en dreigde ook de voormalige Ketenpoort te vervallen. Veel huizen in de stad werden afgebroken en de bakstenen verkocht. Gelukkig is dat nooit gebeurd met dit historisch monument.

Lange tijd diende het gebouw als gevangenis en opslagruimte, maar het huisvestte ook in het begin van de vorige eeuw het eerste telegraaf- en postkantoor van de stad (met dichtgemetselde poort).

Sinds 1959 is de Drom, zoals het door vaste bezoekers genoemd wordt, in gebruik als cultureel centrum. In de roerige jaren zestig was het ook een café en jeugdherberg. En leefde er op zolder zelfs een kleine commune;  het gebouw was het centrum voor alles wat jong en alternatief was.

Deze hippie-tijden zijn voorbij, maar de gezelligheid, de diversiteit en af en toe een beetje gekte, is altijd wel gebleven.

De Drommedaris is tegenwoordig boven alles een cultureel centrum, met voorstellingen op het gebied van muziek, theater, film en meer. Maar ook buiten de muren worden regelmatig activiteiten georganiseerd: zoals muziek en straattheater op het Landje van Pop of op De Dijk.