fbpx Gebouw en geschiedenis | De Drom - Centrum van Cultuur
geschiedenis & indeling van het

Gebouw en geschiedenis

De Drommedaris is een bijzonder gebouw met een bijzondere geschiedenis. Een gebouw met een verleden, een heden maar zeker ook een toekomst. Van vestingtoren tot bruisend Cultureel Centrum, eeuwenlang is er een rol in het leven van de Enkhuizers vastgelegd voor de Drom.

De Geschiedenis

De Drommedaris, of Ketenpoort is gebouwd in 1540 als stadspoort, onderdeel van de stadsmuur die Enkhuizen toen omringde. Tevens was het een verdedigingstoren die waakte over de havens van de stad en uitzicht had op de toenmalige Zuiderzee. Het gebouw had ongeveer de helft van zijn huidige hoogte.

Blijkbaar vond de bevolking dat het gebouw er uit zag als een “dromedaris” (met één “m”), want de bijnaam stamt al uit deze begintijd. Waar die tweede letter “m” vandaan komt is eigenlijk een mysterie…

Zo’n honderd jaar na de eerste bouw en na de tachtigjarige oorlog tegen de Spanjaarden, is De Drommedaris in 1649 opgehoogd tot zijn huidige hoogte.

Mogelijk is het gebouw vernoemd naar het VOC-schip met gelijke naam dat gebruikt werd door Jan van Riebeeck toen hij Kaap de Goede Hoop “ontdekte” (zie ook: http://www.vocsite.nl/schepen/detail.html?id=11538 enhttp://nl.wikipedia.org/wiki/Kaapkolonie). De stadsmuur werd afgebroken toen de stad uitgelegd werd (vergroot werd) tot zijn huidige vorm met aarden wallen. Ook de havens werden aanzienlijk vergroot.

De Drommedaris bleef echter het havengebied domineren met zijn kanonnen, samen met andere verdedigingswerken.

blaeukaart

Op het kaartje hierboven, gemaakt door kaartenmaker Blaeu, ziet u de Drom middenboven. De huidige buitenhaven was toen de helft kleiner (ophaalbrug was bij de huidige Brugstraat). De vestingtoren rechtsboven genaamd Engelse toren is afgebroken. Het verdedigingswerk linksonder (voorzien met kanonnen) genaamd Denenburgh resten nog enkele muren.

Zo’n honderd jaar na de eerste bouw en na de tachtigjarige oorlog tegen de Spanjaarden, is De Drommedaris in 1649 opgehoogd tot zijn huidige hoogte. Het waarom is niet helemaal duidelijk. Naar alle waarschijnlijkheid had het iets te maken met het kunnen inhangen van het inmiddels beroemde carillon.

In latere tijden liep de economie van Enkhuizen enorm terug en dreigde ook de voormalige Ketenpoort te vervallen. Veel huizen in de stad werden afgebroken en de bakstenen verkocht. Gelukkig is dat nooit gebeurd met dit historisch monument.

Lange tijd diende het gebouw als gevangenis en opslagruimte, maar het huisvestte ook in het begin van de vorige eeuw het eerste telegraaf- en postkantoor van de stad (met dichtgemetselde poort).

Sinds 1959 is de Drom, zoals het door vaste bezoekers genoemd wordt, in gebruik als cultureel centrum, café en jeugdherberg. In deze roerige jaren zestig leefde er op zolder een kleine commune en was het gebouw het centrum voor alles wat jong en alternatief was.

Deze hippie-tijden zijn voorbij, maar de gezelligheid, de diversiteit en af en toe een beetje gekte, is altijd wel gebleven.

De Drommedaris is tegenwoordig boven alles een cultureel centrum, met voorstellingen op het gebied van muziek, theater, film en meer. Maar ook buiten haar muren worden regelmatig activiteiten georganiseerd: Lekker aan de Dijk, Theater  te Water en verschillende activiteiten op het Landje van Top.

De Indeling

De Drommedaris beschikt over drie zalen met elk een eigen sfeer. De Incotec-foyer met zijn karakteristieke meloengewelf, de Enza Zaden zaal met balkon en de Syngenta film/theaterzaal met vaste tribune. De zalen zijn goed te bereiken via het nieuwe trappenhuis en de lift in de RABO-toren, en eventueel ook nog met de oude houten wenteltrap. Zowel op de begane grond als op de 1e verdieping is een bar. Hier kunt u een goede kop koffie of cappuccino bestellen of genieten van frisdrank, wijn, bier en kleine hapjes. 

Op de 3e verdieping bevindt zich de Palasthy-artiestenfoyer en het kantoor. De zolderverdieping is alleen toegankelijk voor de carillonspeler die hier wekelijks op donderdag tussen 12.00 en 13.00 uur het fraai gerestaureerde carillon bespeelt. Het dakterras dat het mooiste uitzicht van en op Enkhuizen biedt, is helaas om veiligheidsredenen (nog) niet voor publiek toegankelijk.

De indeling van het gebouw de Drommedaris lijkt in het begin nogal verwarrend. In grote lijnen is het gebouw als volgt ingedeeld:

Entree van de Drommedaris:

In de hoofdtoren bevindt zich de kleine toegangsdeur van de Drommedaris. Deze deur leidt naar een klein halletje met 2 deuren en een wenteltrap. Eén deur leidt naar de kelder, hier zijn toiletten gebouwd. De tweede deur (rechtdoor) brengt u in de gezellige Incotec foyer. Via de oude houten wenteltrap bereikt u de boven gelegen verdiepingen.

Bij de verbouwing is een tweede toegang gemaakt in de poort van de Drom, die nu als algemene bezoekersingang in gebruik is. Hier bevindt zich ook de toegang tot de lift en het mindervaliden Toilet. Een nieuw trappenhuis voert u naar de zalen op de verschillende verdiepingen. Via een deur in de poort komt u ook bij de Incotec foyer op de begane grond.

Begane grond, de Incotec foyer: 
Deze prachtige ruimte heeft een uniek meloengewelf en nissen waar vroeger de kanonnen stonden opgesteld. Nu staan daar tafels en stoelen. In de Incotecfoyer bevinden zich geen ramen, maar de unieke sfeer compenseert dat volkomen.

De ruimte is geschikt voor gezelschappen tot 60 personen en heeft een leuk klein podium. De toiletten bevinden zich onder deze zaal, in de kelder.

Het podium is ideaal voor kleinschalige optredens, vooral akoestische muziek komt hier heel goed tot zijn recht. Maar ook kleine koren kunnen hier optreden.

Ook is de ruimte ideaal voor een verjaardagsfeest of vergadering.

IMG_3061Eerste verdieping, de Enza Zaden zaal:
Via de wenteltrap of via de hoofdtrap (en de lift) in de RABOtoren klimt u naar de eerste verdieping. Hier bevindt bevindt zich de Enza Zaden zaal met een groot podium met piano.

Deze ruimte is rolstoeltoegankelijk en geschikt voor groepen tot 100 personen. De grotere muziekoptredens vinden hier plaats en ook voor de grotere feesten kunt u hier terecht.

De keuken, toiletten en de hoofdtrap bevinden zich in het kleine rondeel, de RABOtoren.

Tweede verdieping (Syngenta theater):
Zowel met de wenteltrap als met de hoofdtrap (en de lift) kunt u naar de tweede verdieping.

Hier bevindt zich het Syngenta theater, die gebruikt wordt voor culturele optredens, filmvoorstellingen, enkele feesten, oefenruimte en congresruimte. Ook deze zaal is rolstoeltoegankelijk en biedt plaats aan maximaal 92 personen.

De kleedruimte voor de artiesten bevindt zich pal boven deze zaal.

Zolder en dak: 
De wenteltrap loopt door tot de afgesloten zolderruimte onder het puntdak. Hier bevindt zich het carillon en de toegang tot het platte dak.

Uit veiligheidsoverwegingen is het platte dak en de zolder afgesloten voor het publiek. Alleen op bijzonder momenten, zoals Monumentendag, is dit deel onder begeleiding toegankelijk. Hiervandaan heeft u het mooiste uitzicht van Enkhuizen over stad, havens en IJsselmeer.

Kelder: 
Het gebouw heeft ook nog een kelder. Hier bevindt zich nu een toiletaccommodatie.
Lang heeft het grondwater zo hoog gestaan dat dit deel vrijwel altijd onder water stond. Er bevonden zich vroeger gevangeniscellen en er stonden kanonnen opgesteld die de stadsmuur en de haven van Enkhuizen verdedigden (het maaiveld was toen lager dan nu).