fbpx Indeling | De Drom - Centrum van Cultuur

Indeling

De Drommedaris beschikt over drie zalen met elk een eigen sfeer. De Drombar powered by Incotec met zijn karakteristieke meloengewelf, de Enza Zaden zaal met balkon en de Syngenta film- en theaterzaal met vaste tribune. De zalen zijn goed te bereiken via het nieuwe trappenhuis en de lift in de RABO-toren, en eventueel ook nog met de oude houten wenteltrap. Zowel op de begane grond als op de 1e verdieping is een bar. Hier kunt u een goede kop koffie of cappuccino bestellen of genieten van een koud glas fris, mooie wijn of lekker biertje. 

Op de bovenste verdieping bevindt zich de Palasthy-artiestenfoyer en het kantoor. De zolderverdieping is alleen toegankelijk voor de carillonspeler die hier wekelijks op donderdag tussen 12.00 en 13.00 uur het fraai gerestaureerde carillon bespeelt. Het dakterras dat het mooiste uitzicht van en op Enkhuizen biedt, is helaas om veiligheidsredenen (nog) niet voor publiek toegankelijk.

De indeling van het gebouw de Drommedaris lijkt in het begin soms verwarrend. In grote lijnen is het gebouw als volgt ingedeeld:

Entree van de Drommedaris

In de hoofdtoren bevindt zich de kleine toegangsdeur van de Drommedaris. Deze deur leidt naar een klein halletje met 2 deuren en een wenteltrap. Eén deur leidt naar de kelder, hier zijn de toiletten . De tweede deur (rechtdoor) brengt u in de sfeervolle Drombar powered by Incotec. Via de oude houten wenteltrap bereikt u de boven gelegen verdiepingen.

Bij de verbouwing is een tweede toegang gemaakt in de poort van de Drom, die nu als algemene bezoekersingang in gebruik is. Hier bevindt zich ook de toegang tot de lift en het mindervaliden toilet. Een nieuw trappenhuis voert u naar de zalen op de verschillende verdiepingen. Via een deur in de poort komt u ook bij Drombar powered by Incotec op de begane grond.

Begane grond | Drombar powered by Incotec

Deze prachtige ruimte heeft een uniek meloengewelf en nissen waar vroeger de kanonnen stonden opgesteld. Nu staan daar tafels en stoelen. Verscholen achter de dikke muren van de Drommedaris, is Drombar dé plek om even te ontsnappen aan het dagelijks leven. De ruimte is geschikt voor gezelschappen tot 70 personen en heeft een leuk klein podium. De toiletten bevinden zich onder deze zaal, in de kelder.

Het podium is ideaal voor kleinschalige optredens, vooral akoestische muziek komt hier heel goed tot zijn recht. Maar ook kleine koren kunnen hier optreden. Daarnaast worden in Drombar  geregeld verjaardagsfeestjes gevierd of een vergadering belegd.

Eerste verdieping | Enza Zaden Zaal

Via de wenteltrap of via de hoofdtrap (en de lift) in de RABO-toren klimt u naar de eerste verdieping. Hier bevindt bevindt zich de Enza Zaden zaal met 4 prachtige raampartijen. Ook kan er een groot podium geplaatst worden en staat er een piano.

Deze ruimte is rolstoeltoegankelijk en geschikt voor groepen tot 100 personen. De grotere muziekoptredens vinden hier plaats en ook voor een groot feest is deze zaal perfect.

De keuken, toiletten en de hoofdtrap bevinden zich in het kleine rondeel, de RABOtoren.

Tweede verdieping | Enza Zaden Balkon

Vanaf het balkon, met circa 20 zitplaatsen, is er goed zicht op de Enza Zaden Zaal.

Derde verdieping | Syngenta Theater

Zowel met de wenteltrap als met de hoofdtrap (en de lift) kunt u naar de derde verdieping.

Hier bevindt zich het Syngenta Theater, die gebruikt wordt voor culturele optredens, filmvoorstellingen, huwelijksceremonies, repetities en congressen. Ook deze zaal is rolstoeltoegankelijk en biedt plaats aan maximaal 92 personen. De kleedruimte voor de artiesten bevindt zich pal boven deze zaal.

Zolder en dak

De wenteltrap loopt door tot de afgesloten zolderruimte onder het puntdak. Hier bevindt zich het carillon en de toegang tot het platte dak.

Uit veiligheidsoverwegingen is het platte dak en de zolder afgesloten voor het publiek. Alleen op bijzonder momenten, zoals Monumentendag, is dit deel onder begeleiding toegankelijk. Hiervandaan heeft u het mooiste uitzicht van Enkhuizen over de stad, de havens en het IJsselmeer.

Kelder

Het gebouw heeft ook nog een kelder. Lang heeft het grondwater zo hoog gestaan dat dit deel vrijwel altijd onder water stond. Er bevonden zich vroeger gevangeniscellen en er stonden kanonnen opgesteld die de stadsmuur en de haven van Enkhuizen verdedigden (het maaiveld was toen lager dan nu). Nu bevinden zich hier de toiletten.