fbpx Exposities | De Drom - Centrum van Cultuur

Exposities

De Drommedaris is met zijn karakteristieke indeling zeer geschikt voor exposities. Ieder kwartaal bieden wij de kans aan een lokale, nationale of zelfs internationale kunstenaar om werken te exposeren in de Drommedaris.

Heb je zelf interesse om te exposeren in de Drom? Dan kan je contact opnemen met Joann Bos. Stuur Joann een e-mail via info@drom.nl of bel met 06-41 123 282. Wellicht hangt jouw werk straks aan de eeuwenoude muren van de Drom!

Joann, zelf kunstenaar, is in 1960 geboren in het zonnige California en put inspiratie voor haar abstracte werken uit haar veelbewogen leven. Stralend en vrolijk, maar soms ook wat melancholiek. De dromer in haar concurreert voortdurend met de realist die zij in het dagelijks leven is, wat haar werken verrassend afwisselend maakt. Haar surrealistische en abstracte werk kenmerkt zich vooral door het tot de verbeelding sprekende kleurgebruik. 

Kijk hier voor de afmetingen-expositieruimtes-in-de-drommedaris.

De afgelopen jaren hebben werken van de volgende kunstenaars de wanden van de Drom al gesierd:

Ai Sato
Ai Sato is geboren in Sapporo, Japan, heeft in New York gestudeerd en woont en werkt in Amsterdam. Over haar werk zegt ze het volgende:”Om mijn werk op te bouwen wilde ik graag loskomen van de behoefte aan een strak concept. Ik wil een werk dat eerlijk is, die het onzichtbare ontketent en die de innerlijke onbekende visie in een tastbare vorm vastlegt die de grenzen van het figuratieve ontstijgt. De fascinatie die ontstaat door het samenbrengen van de glimmende, transparante kleuren met het “bevroren” moment van de oppervlakte is het resultaat van mijn interesse om het onaantastbare vorm te geven. Hierdoor voel ik mij geïnspireerd om leven te brengen in de transparante oppervlakte en om het ruwe moment van het materiaal, zijn vloeibaarheid, zijn leven, te vangen.

De vloeibaarheid van de oppervlakte, kleur en licht geven mijn werk eenheid. Ik zou graag willen dat mijn werk een spontane en ruwe kwaliteit heeft en ik beschouw dit als het belangrijkste thema, dat is waar de kern ligt. Deze elementen genereren mogelijkheden en al wordt het eindresultaat niet bepaald door het soort materiaal of door de kunstenaar zelf, het is ook geen toevallig proces. Het doel wordt gaandeweg ontdekt. Door een vrij gebruik van de materialen kan ik de spontane en ruwe bewegingen vorm geven die anders verloren zouden gaan. Oppervlakte, kleur en licht. Spontaniteit en ruwheid. Daar gaat het om in mijn werk.”

Isa Winkelaar
Isa is geboren in Hoorn (2001). De eerste vier jaar van haar leven woonde Isa in Enkhuizen, waarna ze met haar ouders naar Amsterdam verhuisde. Al van jongs af aan tekent ze graag en geeft ze haar fantasie vorm met verf, potlood en papier.  Aan het einde van de lagere schooltijd ontdekt Isa de computer en verdiept zich in digital art en animated gifs. Op dit moment zit Isa in het vierde jaar van het grafisch middelbaar onderwijs, op het MA in Amsterdam. Ze hoopt dat dit een opmaat is naar de kunstacademie.

Het creatief bezig zijn is voor Isa van wezenlijk belang: “Creëren maakt mij blij en ik doe liever niks anders. Het is heel belangrijk om mijn fantasie te kunnen uiten; er gebeurt veel in mijn hoofd en dat heeft de ruimte nodig. Sinds kort gebruik ik ook gitaarspel en zang in mijn creaties die daardoor rijker worden.” Isa schrijft liedjes en gedichten die ze vervolgens gebruikt als muzikale begeleiding van haar animaties en digitale kunstwerken.

Tanja Hollenberg
Tanja Hollenberg is geboren in Ursem (1984) en leerde al van jongs af aan om zich heen kijken dankzij haar vader.  Als kunstschilder nam hij zijn gezin regelmatig mee naar exposities. Ook nu nog gaan zij samen regelmatig naar kunstmarkten of tentoonstellingen en discussiëren dan uitgebreid over wat ze zien. Net als haar vader is zij ook een enorme natuurliefhebber.

Van 2004 tot 2008 heeft ze gestudeerd aan de Fotovakschool te Amsterdam. Pas na haar studie ging ze over op de digitale fotografie. “Ik had hier in het begin wel moeite mee. Het was altijd een cadeautje als je filmrolletje was ontwikkeld en je kon eindelijk het resultaat zien. Dat was toch een magisch proces.” Uiteindelijk heeft Tanja de magie weten terug te vinden in de fotografie. Haar foto’s verbeelden vaak mysterieuze werelden. Ze laat mensen zien hoe zij de wereld om haar heen ervaart en hoopt daarmee dat kijkers zich bewuster worden van de schoonheid om hen heen. “Ik ben een onderzoekend persoon, op zoek naar de mystiek en de schoonheid van het leven. Ik houd enorm van de natuur, tijdens een wandeling kan ik die soms bijna letterlijk opzuigen. Ik kan honderd keer door hetzelfde bos lopen en altijd weer iets anders zien. Tijdens het fotograferen zie ik meestal al welke sfeer ik het beeld wil meegeven en speelt er zich al een klein verhaaltje af in mijn hoofd. Eenmaal thuis probeer ik die sfeer verder op te bouwen door bijvoorbeeld het gebruik van filters. Zo probeert Tanja de dagelijkse realiteit op een andere manier te laten ervaren.”

Nanja Helmers
Nanja is geboren in Amsterdam (1972) en in april 2006 geëmigreerd naar Pergola in Le Marche Italië waar zij samen met haar echtgenoot Erik een goedlopende Bed & Breakfast genaamd Agriturismo Carincone (een oude boerderij uit 1670) runt.

Naast haar werk voor de B&B schildert en tekent Nanja het liefst portretten en schilderijen in haar vrije tijd.

 Marja van Putten
Marja (Oude Niedorp) heeft een studio in Amsterdam en is een hedendaagse, kritische schilder die haar werken combineert met andere media. “Vanaf het begin ben ik mijn positie als vrouwelijke artiest gaan onderzoeken. Ik kijk naar de geschiedenis als een netwerk, waarin ik als een spin connecties maak tussen mondiaal beschikbare afbeeldingen en stijlen. Ik drijf van fundamentele kunst naar wild painting, van fijn en gedetailleerd naar ruige materialen”.
Roos Scholten
Mijn naam is Roos Scholten. Ik bekijk de wereld in plaatjes. Belichting. Vorm. Uitdrukking. Gevoel. Kleding. Kleur combinatie. Compositie. Ik zie overal foto’s en ontwerpen ontstaan, die passen bij dat moment, op die locatie. Ik ben een modeontwerper
gespecialiseerd in textiel, art director en ik werk als danseres met o.a eigen teams. Ja, ik doe veel. Ik vind het heerlijk. Wat maakt mij anders? Precies dit. Het is niet omdat ik in ontwerpen een eigen style heb. Het is omdat ik zelf eigen ben. In concepten, mode en dans. Ik combineer alle disciplines met passie. Ze hebben ook raakvlakken. Het lichaam, beweging, uitstraling en wat nergens mist: attitude en een verhaal.
Joann Bos
Joann put inspiratie voor haar abstracte werken uit haar veelbewogen leven. Stralend en vrolijk, maar soms ook wat melancholiek. De dromer in haar concurreert voortdurend met de realist die zij in het dagelijks leven is, wat haar werken verrassend afwisselend maakt. Haar surrealistische en abstracte werk kenmerkt zich vooral door het tot de verbeelding sprekende kleurgebruik. Haar vader Cor was een verdienstelijk schilder en bracht haar in contact met kunst. Ongeveer 15 jaar geleden liet een wederzijdse vriend haar portfolio aan Herman Brood zien, die Joann het advies gaf te gaan exposeren. Dat advies heeft zij opgevolgd en Joann heeft tot op heden vier collecties gemaakt, ieder op thema.
 Gerbrand Lub & Eline de Zoete
Gerbrand Lub is geboren in Enkhuizen (1956) en is autodidact kunstenaar. Geboren in een familie van vissers, reizigers en creatievelingen is zijn werk een logisch gevolg na alle omzwervingen die hij heeft gemaakt in zijn leven.
Gerbrand is een avonturier in hart en ziel. Als jongen van 14 stapte hij zonder scrupules aan boord van de visserskotter van zijn oom, omdat school hem niets te bieden had. Het avontuur trok harder dan de schoolbanken.
Nadien heeft hij letterlijk iedere uithoek van de wereld bezocht en beleefd. En nog steeds trekt het reizen. Sinds 2009 is hij zijn herinneringen gaan vertalen in schilderijen. Gerbrand is altijd zeer aangetrokken geweest tot de moderne kunst en met name de Cobra groep. Vooral Karel Appel is altijd een grote inspirator geweest. In de afgelopen 10 jaar heeft zijn werk zich steeds meer ontwikkeld en is er een grote collectie aan kleurrijke herinneringen  aan vele verre oorden ontstaan.

Eline de Zoete is geboren in Dordrecht (1979) en is autodidact allround kunstenaar. Geboren uit een familie van schilders is het talent aangeboren. Nadat Eline naar Noord-Holland is verhuisd maakte zij kennis met magisch realist Axel Kreher (1941-2001) waarvan zij een jaar privéles heeft gehad. Hierna heeft ze zich zelf verder ontwikkeld. Eline is op vele vlakken actief in de kunsten, ze heeft toneelstukken geschreven, gedichten, liedjes, een prentenboek,  columns en diverse korte scenario’s, hiernaast is ze de bedenker van de poppen Lila en Loet en speler/acteur bij Toneelgroep Drommedaris. Sinds oktober 2018 geeft zij creatieve lessen bij culturele werkplaats Dondersteen.

Haar werk heeft vaak dromerige en sensuele thema’s waar veel passie vanuit gaat. Felle kleuren, energie en vrouwelijke kracht zijn de kernwoorden die haar werk omschrijven.

Angelique Boas
Angelique Boas (1952) is van oorsprong interieurarchitect. Daarnaast heeft zij zich de laatste vijfentwintig jaar vanuit haar shamanistische achtergrond ontwikkeld. Geïnspireerd door verschillende oorspronkelijke natuurvolkeren is zij gespecialiseerd in het creëren van Native Art, vervaardigd uit voornamelijk veren en ander natuurlijk materiaal.  Zij maakt vrij werk en kunstwerken in opdracht. Daarnaast geeft zij workshops en lezingen over persoonlijke bewustwording vanuit de kennis en filosofie van (Indiaanse) natuurvolkeren en Shamanisme. Zij is personal coach en geeft begeleidingsconsulten volgens afspraak (www.casa-boas.nl). Angelique: “Vogels zijn mijn inspiratiebron: prachtig puur en intelligent. Ik werk uitsluitend met materialen uit de natuur. Mijn architectonische ontwerpen kenmerken zich door soberheid en eenvoud;  de objecten die ik maak zijn daarentegen organisch en rijk aan kleur.”
 Martijn Weiffenbach
Martijn Weiffenbach, geboren in ’s-Gravenhage (1956) was werkzaam als Art Director bij diverse reclamebureaus. Tijdens zijn carrière is hij diverse malen genomineerd voor prijswinnend werk, zowel nationaal als internationaal. Op dit moment is hij eigenaar van het reclamebureau Welcomm. Naast het creëren van concepten was vormgeven en illustreren altijd een belangrijk onderdeel van het reclamevak en besloot deze ervaring als basis toe te passen voor het maken van olieverfschilderijen op paneel. Met een stille voorkeur voor stillevens. De onderwerpen zijn op werkelijke grootte.

De onderwerpen die hij kiest zijn vaak eenvoudig, herkenbaar en op werkelijke grootte opgezet. Bijvoorbeeld het schilderen van een kommetje. Daar is, voordat Martijn het als onderwerp kies, al eindeloos over nagedacht door een (industrieel) ontwerper om tot deze prachtige vorm te komen. Een eenvoudig vrucht, daar is evolutionair gezien, miljoenen jaren overheen gegaan om zich te ontwikkelen tot deze basale schoonheid. Dit soort onderwerpen probeert Martijn onder de aandacht te brengen in zijn voorstellingen. De achter- en ondergronden houd hij dan ook bewust (bijna grafisch) strak, eenvoudig en letterlijk op de achtergrond. De achter- en ondergrondkleuren zijn bescheiden t.o.v. het onderwerp, maar wel in harmonie zodat het één geheel vormt en het onderwerp als het ware naar voren duwt. Zo kijk je niet naar een schilderij, maar naar een mooi kommetje die je er bijna van kan afplukken.

 Ruud Rous
Ruud Rous is geboren in Amsterdam en momenteel woonachtig in Arnhem. “In Arnhem heb ik mijn middelbare schoolopleiding gevolgd op de grafische school. Door omstandigheden kon ik na deze opleiding geen werk vinden. Dit was medio 1975, er was toen veel tumult in de grafische wereld. Door scholing ben ik in de techniek terechtgekomen en heb dit met veel plezier gedaan. In 2009 ben ik weer gaan schilderen, eerst voor mijzelf en, omdat er vragen kwamen van “kun je iets voor mij maken”, ben ik gaan exposeren. Ik heb altijd al een voorliefde gehad voor Roy Lichtenstein, en geïnspireerd door zijn stijl ( Popart) ben ik mij hierin gaan specialiseren. Meestal zijn het gezichten die ik uitvergroot en laat spreken met veel kleurgebruik.