31|05
vr 31|05 21:30 uur

Mell & Vintage Future

Wat Barneveld is voor pluimvee, is Volendam voor de showbizz.

Het krioelt er van de talenten en éen van hen kwam 25 jaar geleden als Melanie Jonk ter wereld. Zoals dat gaat met grote zangers en zangeressen valt haar bijzondere gave al vroeg op.

In haar gitaarklas mag kleine Mell de nieuwe liedjes voorzingen en daar is ze best trots op. Wanneer haar opa, zanger Piet Veerman van de Cats haar vraagt om samen ‘Stand by Me’ voor oma’s 60ste verjaardag te spelen voelt ze zich pas echt bijzonder. Aangemoedigd door haar prille succes neemt ze les bij de plaatselijke zangcoach en enkele jaren later, nog voor ze vijftien is, begint ze met een pianist op te treden in de buurtcafés.

Muzikaal klikt het direct, maar Mell neemt het allemaal niet zo serieus. Ze wil bier drinken (geen cola) en plezier maken. Gelukkig is de pianist geduldig met haar en niet voor niets:

Plaatsgenoten de 3JS zien wel wat in Mell. In hun studio maakt ze haar eerste opnamen en leert ze hun drummer Ton Dijkman kennen. Met hem schrijft ze twee songs voor de EP ‘My name is Mell’, waarna zij als voorprogramma met ze op tour gaat. Wanneer de samenwerking ten einde loopt adviseren de 3JS Mell mee te doen aan de Voice of Holland om meer naamsbekendheid te krijgen. Zo komt ze in 2014 in team Borsato terecht en zet ze haar samenwerking voort met Ton Dijkman, die als coach en producer aan het team is verbonden. Hoewel ze het moet afleggen tegen de uiteindelijke winnaar O’ G3NE, ontlokt ze het latere jurylid Miss Montreal (Sanne Hans) de uitspraak:

‘Dit is de beste zangeres die we in Nederland hebben’.

In 2015 neemt Mell met Douwe Bob de ingetogen ballad ‘I see your eyes everywhere’ op.

Zo zet zij onvermoeibaar haar muzikale zoektocht voort, maar de puzzelstukjes vallen pas echt op hun plaats wanneer Ton Dijkman haar voorstelt aan Nico Brandsen, met wie hij het producersduo Vintage Future vormt.

In de zomer van 2015 komen zij voor het eerst bij elkaar en blijken een magische klik met elkaar te hebben. Aan het eind van die dag is hun eerste song ‘Call My Name’ zo goed als af. Wanneer de single enige maanden later verschijnt wordt deze grijs gedraaid op Radio 2.

De authentieke rootsy sound van Brandsen en Dijkman blijkt de ideale basis voor het soulvolle geluid van Mell, die soms lieflijk en soms rauw tot je spreekt.

Vintage Future ontfermt zich vol liefde over Mell. Wanneer ze niet zelf aan het opnemen zijn, luisteren ze samen eindeloos naar de grote stemmen uit de soul en de rhythm & blues.

In alle rust ontwikkelen zij hun sound verder.

‘High on Love’ dat in 2017 verschijnt krijgt wederom veel aandacht op de nationale radio. In 2018 brengt Mell met Vintage Future ‘Central Station’ uit, dat topsong op Radio 2 wordt. De dj’s komen nu superlatieven tekort en ook het in de zomer verschijnende ‘Alright’ staat wekenlang op de playlist.

Door de toenemende belangstelling van de media gaan Mell en Vintage Future in zee met Zip Records, een independent platenlabel. Ze doen diverse live-optredens op de radio en spelen op North Sea Jazz de tent plat. Na de zomer besluiten Mell en haar producers een break te nemen om te werken aan het album dat in februari zal verschijnen.

Wat kunnen we verwachten in het nieuwe jaar? Er zal uitgebreid worden getourd in 2019 met als éen van de verwachte hoogtepunten de show op South by South-West in Austin, Texas. Daarnaast zal Mell op 10 mei haar nieuwe cd releasen en staan er een tv- en een radio optreden gepland.

In het nieuwe jaar gaat Mell met twee achtergrondzangeressen optreden om nog meer kleur en dynamiek aan de optredens te kunnen geven. Kortom, 2019 wordt het jaar waarin Mell zich definitief zal vestigen als éen van Neerlands beste zangeressen.

€10,00