22|04
ma 22|04 15:00 uur

Gitaarsalon | Jeff Heijne, Mascha van Nieuwkerk en Conchita Boon – Reflejos del Alma

Misschien kent u celliste Mascha Van Nieuwkerk van haar wekelijkse optreden bij Podium Witteman met de huisband Fuse? Of wellicht heeft u al eerder een concert van flamencogitarist Jeff Heijne en Conchita Boon bijgewoond? Tijdens dit bijzondere optreden vormen zij een geheel nieuwe combinatie. Mascha en Jeff hebben elkaar nog niet zo lang geleden ontmoet en afgelopen zomer is een ‘nieuwe liefde opgebloeid’. Om deze liefde kracht bij te zetten, hebben ze ook maar meteen een cd opgenomen.
Vanavond staan er o.a. composities van de nieuwe cd ‘Reflejos del Alma’, De Falla, Bartók, Fauré, Tsindsadze, Martinu en Pärt op het programma die door persoonlijke verhalen met elkaar verbonden worden. Flamencodanseres Conchita Boon zal de muziek visueel maken met haar zeer expressieve choreografieën. Een primeur in de Drommedaris waar hopelijk nog veel meer moois uit voortvloeit. Mis het niet!


Jeff Heijne (www.jeffheijne.nl)
“Tijdens mijn jeugd was de gitaar mijn manier om de realiteit te ontvluchten, maar gelukkig werd zij ook mijn steun en toeverlaat. Uiteindelijk trok de kunst van het componeren mijn aandacht, wat het mogelijk heeft gemaakt voor mij om mijn levenservaring en gevoelens in muziek te vertalen. Tijdens het componeren heb ik veel tijd besteed aan wat ik mooi vind aan muziek en vooral waarom ik graag luister naar verschillende muziekgenres, en niet alleen flamenco. Ik ontdekte dat de andere genres veel gemeen hadden met flamenco. Flamenco kan agressief zijn, maar ook gevoelig en intiem, lyrisch en toch ritmisch en percussief, spontaan maar ook doelgericht. Op dat moment realiseerde ik me dat de agressieve kant nogal een hard-rock-achtige kwaliteit heeft, en dat de meer intieme kant van flamenco op klassieke muziek lijkt. Vanaf dat punt heb ik mezelf meer laten beïnvloeden door andere muziekgenres die ik waardeer, en heb daarmee de eerste stappen genomen in het ontwikkelen van mijn eigen taal, vrij van culturele toe-eigening.”

Onlangs heeft Jeff als één van de vijf winnaars de YAA-award 2018 (Young Artsupport Amsterdam) mogen ontvangen; een jaarlijks uitgereikte prijs aan jonge en bijzondere kunstenaars op het gebied van film, muziek, theater en kunst. Met het gewonnen geldbedrag heeft Jeff in eigen beheer de CD: ‘Reflejos del Alma’ gemaakt: het is een zeer persoonlijk project geworden over onder andere eenzaamheid, liefde en vluchten voor de realiteit.

Mascha van Nieuwkerk (www.maschavannieuwkerk.com)
Met haar vrije, energieke speelstijl, waarin ritme en improvisatie een grote rol spelen, behoort de jonge celliste Mascha van Nieuwkerk (28) tot een nieuwe generatie muzikanten die met hun instrument in de hand muzikale barrières doorbreken en de klassieke muziek verrijken met invloeden uit andere genres en culturen. Als een van de oprichters van Fuse, de vaste huisband van het tv-programma Podium Witteman, specialiseerde ze zich in het maken van eigenzinnige bewerkingen van stukken uit het klassieke, folk en jazz repertoire. Ze viel op met spraakmakende tv-optredens zoals haar intieme instrumentale versie van het lied ‘Trois beaux Oiseau du Paradis’ van Ravel na de aanslag op de Bataclan in Parijs, haar vertolking van de beroemde cello solo uit het tweede piano concert van Brahms en haar samenwerkingen met Reinbert de Leeuw en componist Gabriel Prokofiev.

Conchita Boon (www.conchitaflamenco.nl)
Conchita (1999) begon met Flamenco dansen toen zij 6 jaar was.
Inmiddels heeft zij les en masterclasses gehad van veel grote Flamenco dansers zoals: Sonia la Poveda, Rafaela Carrasco, Joaquin Grilo, Farruquito, Maria Juncal, Ursula López, Ana Morales, Alicia Marquez, Javier Latorre, Fuensanta la Moneta, Isabel Bayon, Eduardo Guerrero, Andrés Marín en anderen.
Rafaela Carrasco nodigde haar op 10- jarige leeftijd uit om naar Spanje te komen, om haar lessen te geven. Sindsdien reist Conchita ieder jaar naar Spanje om lessen te krijgen.
Intussen maakt zij in Nederland haar eigen voorstellingen en choreografieën in samenwerking met verschillende artiesten.
Zij probeert in haar dansen vernieuwend te zijn en werkt veel vanuit improvisaties. Zij zoekt verder naar nieuwe vormen zonder haar leermeesters en de Flamenco te verloochenen.

 

€15,00