13|04
ma 13|04 Gehele dag

Expositie Ali Mahmoud en Yuri Smit

Graag stellen wij ons aan u voor. Wij zijn Ali Mahmoud en Yuri Smit en we wonen in Enkhuizen. Wij kennen elkaar, digitaal, sinds 2010. Ali woonde toen nog in Damascus, de hoofdstad van Syrië, terwijl Yuri in Enkhuizen woonde. We spraken elkaar via skype en hadden het dan over de wereld en haar eigenaardigheden, verschillende culturen, onze dromen en alles waar je maar over kunt praten. We konden toen nog niet vermoeden dat we elkaar een paar jaar later ook echt zouden ontmoeten, totdat in 2011 de Syrische burgeroorlog begon. Ali moest vluchten en kwam via vele omwegen in 2015 in Duitsland terecht. Tijdens een familiebezoek in Nederland ontmoetten we elkaar in Enkhuizen en de eerste steen van onze relatie was gelegd. Nu 5 jaar later wonen we gelukkig samen in Enkhuizen.

Ali Mahmoud heeft in Damascus de university of fine arts afgerond en had zijn eerste expositie toen hij 7 jaar oud was, Yuri Smit had tot 2015 nog nooit een penseel aangeraakt. Tijdens Ali zijn tweede bezoek in Enkhuizen, wilde hij, na een aantal jaren niet te hebben kunnen schilderen, graag zijn kunst weer oppakken. Een grote muurschildering in de woonkamer van Yuri was het gevolg. Yuri raakte hierdoor gefascineerd door het schilderen en Ali probeerde hem de beginselen van het schilderen bij te brengen.

Ali heeft voor zijn schilderijen altijd een plan, hij weet wat hij wilt maken en doet dat in een voor hem kenmerkende stijl. Hij weet zijn gevoel en emotie dan om te zetten in het figuur. Yuri merkte al snel dat hij zelf beter het tegenovergestelde kan doen. Hij werkt zonder plan en zet zijn gevoel en emotie om in kleuren… Het resultaat wanneer deze twee verschillende werkwijzen in 1 schilderij gecombineerd worden, laten we graag zien in deze expositie.


👉  Vanaf 13 april t/m 6 augustus
📍   Door het gebouw